Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2017 19:05 - Градският часовник
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1622 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 16.12.2017 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според френският пътешественик Шевалие Варна е имала градски часовник още в 1775, когато е посетил града. Идеята за нов представителен градски часовник е на кмета Кръстьо Мирски от 1888. Часовниковата кула и Зала Съединение, долепена до нея, са построени в края на 1889. Планът е изготвен от градския инженер Сава Димитриевич, който проектира каменна пожарна кула, висока 24 m, нужна като наблюдателница на Пожарната команда. През 1890 е монтиран часовниковия механизъм, закупен от Англия и кулата окончателно променя предназначението си. Тя е увенчана с осмоъгълна камбанария, отворена от четири страни и купол над нея, като завършва с висок шпил. Със своеобразната си архитектура в духа на италианския ренесанс с богат примес на елементи от арменската архитектура, градският часовник е ярка туристическа забележителност и силен акцент в центъра. Днес той е една от емблемите на града. Пръв за градския часовник се грижи известния революционер, часовникар по професия, Отон Иванов, чак до 1932. След кончината му грижите за часовника са поети от сина му Иван Отонов. До 1930 камбаната на часовника отмерва часовете на 2 пъти през интервал от минута. Механизмът на часовника се задвижва не от пружини, а от тежести, висящи в средата на кулата. Навиването им става чрез обикновена манивела на голям барабан встрани от основната група зъбни колела. Чрез система от оси и зъбни колела на всеки 4 секунди движението се предава на стрелките. Циферблатът е най-отпред и служи за контролиране хода на часовника и сверяването му. Чрез друга ос пък се предава движението към чукчето на камбаната на върха на кулата. На всеки кръгъл час камбаната се чува в целия център на Варна. Интересно е, че никъде по часовника не е указано името на фирмата – производител. Цялата система е затворена в голяма дървена кутия. До върха на кулата се стига по виещи се тесни стълби, прилепени към каменните стени. Когато се налага ремонт на часовника, неговите стрелки се преместват ръчно. До ден днешен 127-годишният часовник отмерва времето изключително точно за радост на варненци.

image

image

image

image

image



Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
16.12.2017 21:51
Варна я свързвам с едно прекрасно момиче-умно и красиво!
Беше завършила английска филология, но беше в Бургас на курс по френски, за правоспособност
Може да си чувал за нея- Севдалина Хаджийска.Беше кадър на Балкантурист. Убиха я при автомобилна катастрофа Беше само на 25 Живееше в Аспарухово Ходихме два пъти- на погребението й и на 40- те дни А аз когато ходих във Варна на конференции, намирах възможност да ида и на гроба й!
Накрая, когато ме обявиха за първенец, казах ,че всъщност не съм аз първенецът , а Севдалина, че тя беше по- добра от мене!
Последваха аплодисменти, за нея!

Хубава вечер!
цитирай
2. laval - :(
16.12.2017 22:08
Много тъжна история ... :(
цитирай
3. rosiela - По - изискан
17.12.2017 20:03
от този в Прага.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099506
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960