Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2015 08:37 - Азбучно четене ;)
Автор: illa Категория: Изкуство   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
0



 Декември е месецът на книгите и литературата и първата му седмица започва ударно с поне по четири събития на вечер. Изборът е труден, но неизбежен. Така две вечери подред попадам на две поетични четения, структурирани по схемата – авторите четат по азбучен ред на малкото си име.

Едното е в периферията, а другото в абсолютния център на софийския светски живот. Студентски град и Националният дворец на културата като културни и географски поставяния са натоварени с много метафори. Но тази седмица е решена да постави нови смисли и в двете. Поне за мен.

Студентски град. Филиал на столична библиотека. Трудно за намиране местенце, но само първия път. Иначе е доста добре оформено. Като в библиотека има достатъчно стелажи с книги, подредени по правилата на библиотечното дело, но те не се натрапват. Широко е. Уютно. С кръгла маса и столове в къта за четене. Кръгчето е важно и привлича пристигащите автори и гости. А столовете, аксесоарите, украсата напомнят по-скоро за детски отдел. Има толкова приказни герои, детски рисунки и играчки.

Домакин на срещата е Здравка Шейретова – началник на филиала. Естествено тя поздравява участниците и гостите на поетическото четене под наслов „Поетите на студентски град”. Гостува г-жа Юлия Цънзова – директор на Столична библиотека.

Събитието е обявено като „Поетическо четене по случай 8 декември, организирано от филиал „Студентски” на Столична библиотека с участието на поети студенти с книги и без книги (но с награди)”

По ред четат: Анна Лазарова, Антонина Георгиева, Ася Александрова, Боряна Нейкова, Боян Захов, Валентин Славеев, Георги Гаврилов, Елена Ташева, Ирен Петрова, Ренета Бакалова, Селена Йорданова, Стефан Гончаров, Стефани Гончарова, Теодора Лалова и Христо Мухтанов. Различни са университетите в които следват, различни са житейските им интереси. Не е еднакъв и талантът, но е обща любовта им към добрата книга и писаното слово. Подбрани или по-точно поканени от познавача, поет и представящ се като вечен студент Петър Чухов те стоплят студената декемврийска вечер с младостта си. Най-младите участници Стефан и Стефани са родени през 1996-та, а доайените само през 1991-ва. Това са поетите на Студентски град. На стената пълзят снимки и мултимедия от Ivan Shishiev, създател на Етюд-и-те на София.

След официалната част има Open Mike – за всички останали поети студенти, които имат желание да прочетат свои неща. Осмеляват се трима: Гжегош Палушек, но иначе познат като Гого сред приятелите, Тодор Александров Язовалийски от Благоевград, който допринася към четенето с един различен изказ и Костадина Златунова, която започва със стихотворение, посветено на Студентски град.

На другата вечер съм в ДНК Пространство за съвременен танц и пърформанс. "Поезия и музика" в рамките на Третото издание на Софийския международен литературен фестивал. Четат поетите, Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов и Николай Бойков, а стихове от Пейчо Кънев чете водещата, поради невъзможността му да присъства. Между всеки три поетични изпълнения, в началото и дълго след последното слушаме музика от: Koka Mass Jazz или по-точно от представителите Коко и Криста. Водещ е Тодора Радева, която освен нещичко знаково за поета, когото представя, споделя и думи от друг поет или критик за стиховете и усещанията, които те предизвикват. Екатерина Григорова казва ,че тук в това пространство много и харесва и се радва, че не сме в Перото, което вече напомня на работен кабинет. Това не пречи повечето да продължим вечерта именно там, където по същото време се представя нова книга на млад автор. Тази вечер на бара се предлагат освен напитките и книги на поетите, които четат. Възможността да си вземеш автограф изобщо не е за изпускане. Всеки обсъжда Софийския литературен фестивал, който продължава и Панаира на книгата, който се открива във вторник на 8.12.

Седмицата ми завършва с присъствие на Поетичния Никулден, където номинираните също четат по азбучен ред. Известни са и носителите на наградата „Николай Кънчев” тази година. Тя се поделя между Ани Илков за „Подготовка за напускане на сърцето” УИ „Свети Климент Охридски” и Надежда Радулова за „Когато заспят” ИК „Жанет – 45”. Но това е тема за друг текст, защото три събития в седмицата не са много за посещение, но са много за описване, особено когато едното е наистина от съвсем друг порядък. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031