Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2014 08:26 - Още по-голямото приключение на порастването
Автор: illa Категория: Изкуство   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Таласъмчето е пораснало с … цяла седмица и съвсем му е време за нови приключения. То вече знае, че времето не е само минути, а има и часове. Голямата гора му е отесняла. Затова тръгва да види Африка, но може пък да попадне на Северния полюс. Да срещне някои от познатите герои, но в нови роли или пък съвсем нови и непознати животни и персонажи.

През това време е пораснало и детето и то с много повече. То задава много повече въпроси и изисква много повече отговори. Някои от въпросите стават трудни за родителите. И това е естествено. Защото с порастването децата и родителите трябва да изминат дълъг и криволичещ път. Тук историите на малкото таласъмче отново стават посредник чрез споделеното четене, съвместната игра и общите преживявания родители и деца да извървят стъпка по стъпка пътя на порастване и познание.

В новата книга –игра Таласъмчо среща други таласъмчета – приятелят Мърльо и женското таласъмче Сладуранка. А с това открива и правилата на общуването. Разбира какво е да се привържеш към някого. Тук Таласъмчо вече е по-смел. По-склонен е да опитва нови неща. Затова и в играта трябва да се намеси родителят – да покаже, да помогне. Тук четенето се прекъсва за да може детето да конструира предмети, а с тях и значения. Идеята да се включи и игра с карти също е добра и е много повече от мърчандайзинг. Защото става дума за поредно общо преживяване на детето и възрастния.

Малкият читател или слушател има възможност да открива различни пътища в историята. С математическа точност са изведени възможни краища на историята, като всеки от тях поражда любопитство, „а какво ако бях избрал другата възможност”.За това и четенето може да продължи дълго, а с това и дълго да продължи споделеното откривателство. В тази книга е разширено не само пространството, не само повече са обектите на познанието. Тук ще срещнем съвсем деликатно представени правила на общуването, идеи за изграждане на емпатия и толерантност. Ненатрапчиво авторът/родителят ще се издигнат като авторитет, който умее да поставя граници, защото с нещото, „ което е много лесно може да се прекали”.

А срещата с детето и писателя, пътуването в страната на сънищата ще ни покажат и силата на въображението. Съвсем по детски ще разбулят тайната на фикционалността. Ще разкрият пред детето тънките нишки на реално и въображаемо като това едновременно ще стимулира неговата творческа мисъл, но и ще му постави граница между реално и измислено.

И всичко това в сюжета на търсене на нов дом. Който ще ни научи, че дом е там където има обич, разбирателство, уют и топлина. Домът е там където има приятели, където можеш да поканиш гости. Домът е там където се чувстваш добре във и със себе си.

Никола Райков отново подава ръка на деца и родители. Книгата –игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” е още един мост към приключението на родителството. И ако учители и класове успяват да намерят какво да правят заедно с нея, то това не отменя най-важната и роля, защото най-важните неща се учат у дома. 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031