Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2014 18:14 - Приказки за кожа и любов
Автор: illa Категория: Изкуство   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Съботно матине – това вече е традиция в галерия Класика в София. Ако досегашните бяха празнични или преминаващи в подготовка за някакъв празник, то провелото се на 26.04 поставя една нова традиция – да представи художник и / или приложник в блиц-изложба само за един ден. Гостува Станка Велинова. Тя е куклена актриса, режисьор, сценограф, майстор на кукли. Заедно с това е театрален педагог, арт-терапевт и автор на няколко куклени пиеси.

Когато пристигам в галерията, ме посреща чапла и ме повежда с думите „Лети, лети, следвай инстинкта си!” Това е Станка, оживила една от куклите си. Така посреща всички гости, а после ни позволява да се докоснем до кукленото изкуство, като ни разказва историята на чаплата и опитваме да я накараме да се движи: да ходи, да лети, да танцува. Това е истинско удоволствие, особено за присъстващите деца. А чаплата е герой от авторската приказка на Ст. Велинова „Кой съм аз?” Споделя, че я е написала за децата, които често имат проблем с идентичността, че главният герой е едно прилепче, което не знае птица ли е или мишка и това му създава емоционален дискомфорт, докато приятелите му (другите животни) не откриват научни факти за неговата уникалност и способности. Тялото на чаплата е изработено от лозова пръчка и кожа. Докосването до него е много фино и уютно. Ето как стигаме до изложените малки пластики, релефни картини и гривни – всички те изработени предимно от кожа, а укрепването и декорацията са от дърво и камъни. Защото авторът им обича да работи с дърво „то има душа”.

За доброто настроение на гостите се грижи Нина Нейчева с много нежни изпълнения на пианото – класика и съвременна музика. По-късно с флейтата си се присъединява Ана-Мария Крайчева. Двете музикантки се редуват, а по някое време изпробват да свирят заедно и почти от веднъж им се получава. Малките посетители, вдъхновени от пластиката „Танго” и хубавата музика са готови да танцуват, а най-мъничката рисува със светещи пръстчета по тавана на галерията. При други изпълнения, гостите се умиряват, затварят очи и се пренасят в други светове.

Когато галерията е най-пълна (защото матинето има начален и краен час, но хората идват, разглеждат, купуват или си набелязват, тръгват си, идват други) Виолета Панайотова прави официално представяне на идеята. Посвещава изложбата на Станка Велинова на 26-ти април, който „е ден на интелектуалната собственост - а всяко творчество се ражда от вродения интелект на човешката душа, която създавайки красота, надгражда сама себе си и пътува в други светове, и реалности”. Представя Станка Велинова. Благодари на човека, който ги е срещнал – Цветелина Стефанова (близък приятел и партньор на галерията) Прави различни асоциации с думата „кожа”, не само като материал, но и като кожата ни. Загатва за бъдещи съвместни проекти, разбира се свързани с творчество и с децата – „Моята кауза са децата”, казва Станка Велинова и ние и вярваме, защото сърцето и е пълно с обич, а детството е част от нея и творческото и амплоа. В. Панайотова обръща внимание и на текущите експозиции: „Нови творби на стари майстори” и откритата на 15.04 Великденска изложба на Божидар Димитров.

Виолета Панайотова не е просто галерист – тя има мисия да събира хората и изкуствата и го прави неуморно. Ето защо следете програмата на „Класика” (https://www.facebook.com/groups/122029721232042/?fref=ts) – там ще срещнете творци и ценители, ще видите картини и предмети за ежедневието, които са уникални, ще послушате хубава музика, ще научите за нова книга, а онова, което ви е пленило ще отнесете у дома си. И със сигурност дори само посещението на галерията ще бъде час, който ви е обогатил и заредил с положителна енергия и добро настроение. 


първа публикация на http://www.urban-mag.com/bg/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0+%D0%B8+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2/6370

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930