Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2013 10:02 - Голямото приключение на споделеното четене
Автор: illa Категория: Изкуство   
Прочетен: 1449 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2013 11:39


 Голямото приключение на споделеното четене

Илияна Делева

След  дълъг период на  издаване на стари  и позабравени книги за деца предимно преводни, като че ли настъпи времето на поява на нови и български приказки и стихове, разкази и романи. По време на инициативата „София диша” имаше представяне на може би малко позабравените „книги -игри”, предизвикали през деветдесетте спорове за това добре ли е или не юношите да четат по този начин. Помните ли какво е книга-игра?

Ще споделя за един висок скок в развитието на жанра и горещо ви го препоръчвам – книга за деца и родители, написана от млад  и талантлив автор.

 „Голямото приключение на малкото таласъмче”от Никола Райков е книга за най-малките и техните родители, но и за по-големите деца. Това е книга –игра, а това я превръща в инструмент, който да помогне на малкия читател да се впусне в голямото приключение на четенето.

Игрите тук са много. Разбира се на първо място е изборът на детето да продължи по един или друг път приключението на своя герой. Но не са за подценяване играта на думи и ситуации, които текстът подсказва. Играта на въображението, което представя Таласъмчето и героите, с които то се среща е продължена от съвсем неслучайните илюстрации. А най-важното и най-хубавото е, че книгата провокира детето да играе с мама и татко.

Запознах се с Никола Райков на Булгакон 2013. Възхити ме отношението му към родителството. Такова мъжко отношение към детето е заразително. Но не ме прави пристрастна – в книгата ще откриете автор, който е отговорен родител и е в състояние ненатрапчиво да дава съвети как да се отнесеш към малкото си дете сериозно, с уважение, но и с чувство за хумор и снизходителна усмивка към стремежа му да опитва живота.

В приказката ще откриете и детето, което обича да слуша, разказва и участва в приказки. Защото авторът борави умело с думите. Не спестява нови и непознати, разчитайки на помощта на участващия в четенето родител. А малкият читател или  слушател могат лесно да се вживеят в ролята на малкото Таласъмче, защото то изпада в обикновени, ежедневни ситуации, в каквито попада и детето. То си задава същите въпроси за живота, за смисъла и значението на нещата. И така ненатрапчиво детето разбира какво е приятелство, какво е дълг.

Липсва ли ми нещо? Идва ли ми нещо в повече? Категорично не. Но съм впечатлена, че всички срещи в тази вълшебна гора са срещи на доброто с доброто. В това приключение за разлика от много други няма лош герой. Ситуациите обаче съвсем не са по-малко заплетени и по-малко интересни. Напротив. Играта на асоциации, попадането в различни ситуации са коя от коя по-забавни. Горските животни и вълшебни същества, които среща главният герой са добронамерени. Всички те са призовани да получат и дадат урок чрез една игра, която учи, която възпитава, която провокира към доброта.

Препоръчвам книгата за четене, за игра, за нов поглед в общуването . Вярвам, че ако ми се доверите удоволствието и ползите ще останат за вас. Ако искате да зарадвате малкото си таласъмче, потърсете още информация и самата книга на сайта http://prikazka-igra.com/ , защото книгата не се предлага в книжарниците и разпространителската мрежа.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031