Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 23:03 - Водна кула арт фест
Автор: illa Категория: Изкуство   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0



 Програма на Водна кула арт фест 2013

19 – 23 Юни

ВРЕМЕННО ЗАЩИТЕНИ ПРОСТРАНСТВА

каним ви за седми път на международния фестивал за съвременно изкуство

ВОДНА КУЛА АРТ ФЕСТ

– идея и реализация на сдружение ИМЕ и приятели

Фестивалът е инициатива на артисти

всички събития са с вход свободен


През настоящата 2013 г. Водна кула арт фест се фокусира отново върху изкуството за социална промяна. И този път това изкуство ще бъде показано в специално подбрани за фестивала места – болни точки в нашата градска среда и архитектура, занемарени пространства, забравени културни паметници или пък сгради, предизвикали проблемни дебати в обществото. Представяме произведения със социален характер, създадени както от вече утвърдени и успели артисти, така и от млади и дебютиращи автори от цял свят. Те се изразяват с различни техники – във фестивала участват както работи, направени с традициони средства (но с концептуален характер), така и видео творби, пърформанси и инсталации, замислени, специално за мястото, в което се осъществяват (site specific works). Така фестивалът привлича вниманието на обществото, както към специфичната архитектура, история и културна значимост на самата сграда/място, така и към нашата лична значимост и отговорност към тях.

И не на последно място да се почувстваме Защитени - защото имаме нужда да се чувстваме така, когато се събираме, за да се изразяваме свободно

Защитени от какво? Защитени от яростните сили на егото, бушуващи в обществото ни, от невежеството, водещо до нетолерантност и грубо отношение към по-деликатните въпроси на сърцето.

Защитени чрез кого? Чрез група артисти, мотивирани достатъчно, за да се съберат и творят заедно, от самата идея да се създаде фестивал на съвременните изкуства в градски условия, а не корпорация или бизнес, обвързан с капитализма.

Защо пространства? Защото имаме и времето, и желанието, и имаме нужда от мястото.



▼ Официално откриване – 19.06.2013 

от 18:30 ч. до 22:30 ч.

Във водната кула в Лозенец


гр. София, кв. Лозенец, ъгъла на ул. Галичица и ул. Св. Теодосий Търновски
Транспорт:
С метро до спирка “Джеймс Баучер”, после пеша
С трамвай №10 до спирка “Енергопроект”

Водна кула Лозенец ще бъде отворена за посещения до 23.06.2013 между 14:00 и 19:00 часа.


На откриването:

Музика - Munsee & Dichkata

▷ Пърформанси:

Лаура Кристин (Италия) "Сирена на живо в София " (след 21:00) –

Сирена на живо в София: Лаура Кристин представя пърформанс, който рефлектира идеите за съществуване на „език на съдбата” – моментите, в които странни повторения на знаци или цифри ни карат да се замислим върху въпросите за предопределеността, а най-обикновените предмети започват да ни изглеждат необикновени: “В рамките на почти десетилетие лутане в изкуството на пърформанса, докато откривах и развивах личността на Сирена, аз често правех важни стъпки именно около рождения си ден: 13 юни. Водна кула арт фест, изглежда като още една предначертана от съдбата стъпка по този път. За мен мисленето, мечтите и чувствата за митологичната Сирена са всекидневна (арт) практика, преплетена с ежедневното. Това е константно поведение, което винаги може да придобие (физическа) форма/проявление, в случай, че обстоятелствата са благоприятни. Когато това се случи, ефимерното като магия се материализира в сърцата на много хора.” (Лаура Кристин)

Penta pulse (България) – аудио-визуален пърформанс/инсталация 21:45 - 22:30

На въпроса какво е PentaPulse, не може да се отговори еднозначно. Идеята за аудиовизуалната инсталация идва от желанието да се направи връзка между природата, човешкото начало и дигиталната революция, променила хода на развитието ни. Формите, от които е изграден екрана са един вид игра. А именно играта е заложена в цялото ни съществуване. Запазването на тези форми и като цяло на всички обекти, които ни заобикалят също би могло да се нарече игра... направен от хартия,основният елемент, който използваме е петоъгълник ( една от правилните форми, които природата ни дава, свързани пряко със сакралната геометрия, спиралата на Фибоначи). 
Изобразената форма включва в себе си елементите на земята, въздуха (небето), следва плавните форми на водата (вълните) и изобразява остротата на огъня. С помощта на визията и звука ще пресъздадем едни от най - сакралните моменти в човешкия живот, ще се докоснем до силата на природата и ще направим реверанс към нейното могъществото, ще се влюбим и ще се усмихнем. PentaPulse не цели да променя или да ни наставлява, а да ни отвори очите за онзи момент, в който дигиталното и природното заживяват в пълна хармония.

▷ Във Водна кула Лозенец ще бъдат представени произведения на следните артисти:

Александра Разулич (Сърбия) - Временна защита от мръсотия; инсталация

Весела Михайлова и Тиаго Мартинс (Португалия) - Трипо; инсталация

Всяка къща пази спомени и звуци в стените си. Трипо е устройство, чийто дизайн е вдъхновен от детските спомени. То събужда звукова връзка с отминали времена, гореща линия с миналото, то е средство, което ни свързва със спомените, скрити в стените. За да разберете какво точно е Трипо и как работи то, трябва да дойдете на място, за да го изследвате и да намерите точките, в които то се превръща във връзка с миналото.

Джонатан Джонсън (САЩ) - Връзка между София и Средния запад

Джон О’Харе (Великобритания) Абстрактен протeст

Абстрактен протeст представлява интерактивна инсталация от материали и предмети, свързани с масовите демонстрации – политически брошури, афиши и банери - изрисувани в ярки цветове но в същото време извадени от конкретния им политически контекст и послание. С тях се изследва как усещането ни за цветовете, както и това за социалната и политическа среда за обект на постоянни манипулации и промени.

Йоланда Адровер (Испания) Извинете ме, че дишам; видео

Йохана Хер (САЩ) - Инсталация по образец на стена; инсталация

Йохан Уолтър (Дания) – Егей; видео и звукова инсталация 

Егей задава вечния въпрос за връзката между частното и глобалното. Това е творба от видео и звук, записани в четири страни и на повече от 20 свещени места или пък сред природата. През планини, гори, реки и морета, места за преклонение и култ към различни богове, светилища, Егей изследва символните и ритуални подходи, при които сливането със заобикалящата ни среда е разкрито чрез звуци и жестове, чрез чувствен и митичен подбор на думите. Кадрите и звуците предлагат на зрителя пътуване през един свят, който някога е бил опазен от човешкото влияние.

Клер Халпин (Ирландия) - Протестни рисунки прехвърлени чрез очертания; инсталация

Oтправната точка на тази творба се корени в медийни изображения, които авторката е събирала, от протестите на природозащитната ирландска организация Shell to Sea, в Роспорт, окръг Майо, провеждани на отдалечения западен бряг на Ирландия. ”Бях шокирана от драмата и гнева, събрани в тези образи, бяха толкова внушителни, че ми заприличиха на произведения от Караваджо” – казва Клер Халпин.

Павел Козван (Полша) Безименна; звукова инсталация

Томас C. Чънк (Австралия) Намери ме, ако можеш… ; арт инсталация, включваща участие на публиката

Хърв Констант (Великобритания) - Мечтата; звукова инсталация

Хитоми Камай (Япония) - Момиче; видео инсталация

Юджийн Лий (Корея) - 51 усмихнати Буди, инсталация

▼ Официално откриване в САМСИ Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство на 20.06.2013 от 18:30 ч. до 22:30 ч.

(до 07.07.2013)


Гр. София, бул. „Черни връх” №2
Транспорт:
С метро: до станция “Европейски съюз”
С автобус: N94, до спирка “Хотел Хемус”


▷ Артисти:

Анна Симеонова (България) - Идиоми – анатоми; принтове

Baron studio/ Барон студио (България и Турция) - Лесна звезда, Всички Звезди; инсталация-картина с кибрити

Вергиния Янчева (България) – Обрати; фотографска инсталация

Виктория Георгиева (България) - Следа-Следя; инсталация, изследваща ролята на шанса в изкуството

Дейвид Боравски (САЩ) Клеткатa; фото принт върху винилов банер

Дариа Баиочи (Италия) – Sospeso; композиция за електронна музика.

Джос Брегман (Холандия) - Pop Art House

Джонатан Джонсън (САЩ) - Връзка между София и Средния запад; арт акция

Джон О’Харе (Великобритания) - Абстрактен протeст; интерактивна инсталация

Катя Стойчева (България) - Бялата книга на временно защитените пространства; инсталация

Катрин Констанс Гилснес, Фроде С. Якобсен, Тронд Арни Ванген, Ингеборг Торгерсен – (Норвегия) – Остави го, както си го намерил; интерактивна инсталация;

Остави го, както си го намерил е произведение, използващо редица средства за изразяване, възприети от съвременното изкуство – видео, обекти, уебсайт с баркод и т.н. Норвежката група освен това използва ходенето пеша като средство в изкуството, а според тях разходката сред природата е част от норвежката идентичност. В своето произведение в САМСИ те искат да продължат да изследват тази идентичност, нейната наивност и доверието си в хората и как отношенията между хората рефлектират върху нашите отношения с природата. В своя проект те включват и важни правила от наръчника на скаутата, като например:

„Въпрос: Какво оставяте след себе си след излет сред природата?

Отговор: Нищо, освен благодарности на собственика.”

Наталия Петкова (България/Канада) - La mariйe mise а nu par le binaire, mкme (Младоженката, съблечена гола от бинарния код, дори; инструмент за хибридни пърформанси тяло-машина.

Наталия Петкова е българка, която живее и работи в Канада. В своето произведение тя използва за начало ключовата работа на Марсел Дюшан Младоженката, съблечена гола от своите ергени, дори или още известна като Голямото стъкло. (Самото заглавие е непреводима игра на думи, тъй като френското meme означава едновременно дори, равни, същите, самите те...) Тук Дюшан за първи път експериментира с шанса в изкуството, оставяйки светлината и праха сами да нанесат някои промени върху творбата. В същото време работата третира темата за машините, за машината-човек и за нещата, които извършваме или пък въприемаме механично. Докато младоженката на Дюшан е съблечена от мъже-машини, Наталия Петкова създава устройство, което превръща човек в машина-говорител.

Пако Симон (Испания) - Върни ми пейзажа; инсталация.

Петра Стенвал (Швеция) - Черно и синьо; фотография.

Радомир Данков (България) - проект Говори с Ния; интерактивна инсталация.

Говори с Ния е интерактивна инсталация - смес от фотография, типография и калиграфия, с които провокираме споделянето и непринудените взаимоотношения. Изразяването е част от философията на Водна кула арт фест, а то е изключително ценно, когато е честно и без притеснения.

Сускен Розентал (Германия) - Летящата планина; скулптура

Сибиле Хофтер (Германия) - Балканска серия; фотография

Томас C. Чънк (Австралия) - Намери ме, ако можеш…; арт инсталация, включваща участие на публиката.

Томаш Матушак (Полша) - Целият свят; фотография и видео

Такако Ямагучи (Япония) – Завесата; пространствена инсталация

Уанг Хайуан (Китай) – Внимавай! ; фотография
Срещали сме се на този кръстопът, точно както пресичаме улицата, винаги са ни казвали „Внимавай за колите!“ В този момент, ние сме се срещнали, лице в лице със своето неспокойство и невежество.

Фроде С. Якобсън (Норвегия) - Есен и огън; видео

Есен и огън е третата поредица от общо 4 видео филма.

Юри Мияучи (Япония) - Телена дупка; пространствена инсталация


▷ Пърформанси:

Радина Стоименова (България) - Искате ли да се разходите с мен?; пърформанс

Произведението изследва желанието за сближаване, създаването на крехко и защитено пространство насред публично място. Канят ви на разходка... Посетителят е поведен между линии, които представлявaт карта на въображаем град. Най-напред става слушател на даден текст (индивидуален за всеки посетител), после по желание се намесва в него. Разходката постепенно се превръща в среща-разговор. Текстовете, които посетителите чуват, са различни, загадъчни, питащи или просто красиви. Артистът разкрива на другия човек нещо от себе си, някаква тайна... От общуването се пораждат въпроси, дискусия, учудване, очарование.

21:00 - 22:00 часа:

Теодор ЛИХО (България) – ЯКО ДИМ и Всеки Участник от Публиката е Поканен да Даде Своето Име …; арт акция

20 юни, денят на лятното слънце-стоене, 4 дена преди Еньов ден, ~22:00 часа

Фасадата на сградата на САМСИ, София. Надвечер, по здрач, в пространството между оригиналната фасада и изградена допълнително метално-стъклена конструкция за кратко време се генерира плътна димна "завеса". Силуетът на сградата с богатия си исторически контекст и сегашна институционалност се превръща в символичен герой на пърформанса… Постоянното осветление на фасадата прибавя драматизъм. Защитеното от вятър пространство позволява димната среда да се задържи достатъчно дълго, за да се превърне в своеобразен екран. Върху тази интерактивна среда поканени млади артисти и публиката ще имат възможност посредством мимолетни светлинни графити да визуализира свои актуални тагове / съобщения.

Музика на открито - Пол Дил (Германия) WoodenmusicWeddingtrumpetYellowsilence (TBC)

Допълнително представяне на 19 юни в Музея за социалистическо изкуство:

Анди Броуди (Великобритания) Още; диапрожекция

▷ 20.06 до 22.06 – Семинар/Творческа работилница Направи си сам - Културен активизъм.

20.06 в Американския център 
пл. "Славейков" 4a, София 1000 
Транспорт: трамваи номер 10, 12, 18 до спирка „Пл. Славейков“


21 и 22.06 – 10:00 – 18:00 в двора на САМСИ
Гр. София, бул. „Черни връх” №2
Транспорт:
С метро: до станция “Европейски съюз”
С автобус: N94, до спирка “Хотел Хемус”

Кафе паузи 12:00 – 13:00
Тема: Направи си сам - Културен активизъм.

Направи си сам - Културен активизъм e oбразователна творческа работилница в рамките на Водна кула арт фест (между 20-ти и 22-ри Юни 2013)

Организиран от Сдружение ИМЕ, воден от Полската организация Foundation In Search Of – с участие на Български център за нестопанско право.

Творческата работилница е предназначена за всеки, който се интересува от различните форми на културен активизъм както и за хора вече част от организации които биха искали да повишат своите знания и капацитет в областта.

По време на семинара/ творческата работилница ние ще представим различни възможности за изразяване като културен активист, ще представим основните инструменти на културния мениджмънт и ще упражним практически различни аспекти от организирането на културен проект.

Чрез културния активизъм е възможно да постигнете промени в публичното пространство, да промените възгледи и да разпространите позитивно отношение към живота, политиката и обществената реалност. Ние ще покажем подобни успешни практики от България и Полша.

* С подкрепата на Полски Културен Институт София и Национален Фонд Култура

* Творческата работилница ще се води на английски език

За записвания на watertowerartfest@gmail.com

Гости от Полша:

Адам Климчак

Евелина Хмиелевска

Иза Робаковска

Йосиф Робаковски

21.06 – 18:30 – 21:00h

▼ Алтеративна локация - Подземието на Сердика - под шоурум Roca 

гр. София, бул. Мария-Луиза 16 – вход след магазин Roca (бившият магазин София).
Транспорт: до метростанция “Сердика”
Трамваи номер 20, 22 или 23 до спирка “Централна Баня”

Отворено за посещения до 23-ти юни, от 14:00 до 19:00 ч.

▷ Артисти:

Сахар Маркус (Израел) - Замръзни; Скок на вярата; Още гори; три видео филмa

Витек Жиемишевски и Мачей Озог (Полша) - Antarctic Treaty; интерактивна инсталация

Пол Виербински (Германия) - Robo Cats in Titan City (Робо-котки в града-титан); видео инсталация.

Различни пластове утопични и дистопични исторически изображения се повяват миксирани докато зрителят гледа части от последното интервю с един от най-обсъжданите немски интелектуалци на 20-и век, Ернст Юнгер. Така творбата рефлектира върху проблемите на съвременната научна фантастика.

Ауроре Дал Мас (Белгия) - Огън; звукова инсталация

Oгън е произведение, вдъхновено от текста на популярна песен за любовта, ре-интерпретирана, така че думите да получат ново значение, без да се обръща внимание на първоначалната и банална поп тема.

Мимо Росели (Италия) - Един километър линии, може би и повече; видео

Студио по рисуване Острава: Джоузеф Данек, Либор Новотни, Мария Кравчинска, Яна Зхорова (Чехия) - GPS студио; инсталация

Антонио Кесерджиев (България) – Преводи; графична видео инсталация

Ивайло Христов (България) - Обекти на отсътвието; инсталация, създадена за мястото (site-specific)

Бланка Алонсо (Испания) – Периферията на една линия; инсталация и пърформанс

Цветелина Панова (България) - Изчезваща София - Приказки по телефона; интерактивна инсталация

Мери Адам (България) - PROVIDES24HPROTECTION; видео пърформанс

Пърформанси:

ЯнаХа – На път; четене на откъси от авторска книга

Представяне на английския превод на книгата "На път" - "...travelling" и прожектиране на 10-минутния "Melting the ice hard" - продукция на Сдружение ИМЕ 2007.
Книгата е написана от Яна Ха, преведена и редактирана от Теодора Петкова и Велина Минков.
Анита Нейчева ще прочете част от разказа "Passer-by", "Минувач", послужил за сценария на "Melting the ice hard", пътувал до фестивала за улично изкуство в Швеция, Хапаранда през 2007г.


10:00 – 18:00 Семинар в САМСИ - продължение


▷ САМСИ

Последен ден на семинара 10:00 – 18:00

▷ Работилници в градинката на водната кула

- Ангелина Рангелова (България) - От какво имаш нужда? 11:00h - 13:00h


- Лили Ангелова (България) – Как да осъвременим Шекспир? 15:00 - 17:00


▷ Лавеле Хостел:

Славослав Земенски (България) - В сянката на един нов човек; инсталация

▷ Хамбара

Пърформанс:
- Биляна Вучкова, Луис Вагнер, Доротеа Нолд (Германия) - 19:00 

- Вечерна програма: презентации и авторски проекти в Хамбара след 21:00

- Джос Брегман (Холандия) - Съседски арт проект – пърформанс

Съседски арт проект е пърформанс, използващ речта като средство за създаване на арт творба. Това е, по думите на автора, „говорещ пърформанс”. Брегман се превръща в говореща артворба, която ще дискутира темите за съседствтото, или по-точно, европейскито съседство. Авторът е превърнал своята къща в Осеновград, на 30 км от София в арт резиденция, където се радва на интересни съседи и чудати взаимоотношения. Съседството като политика и изкуство е темата на неговия пърформанс.

Това съседско събитие е жест в чест на България от страна на Джос Брегман.

- Нено Белчев (България) – авторски проекти 

Нено Белчев е роден през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва

Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи в областта на видео-арта, инсталациата, скулптурата, пърформанса и новите медии, както и като независим куратор. Участвал е в множество самостоятелни и групови, национални и международни изложби. Печелил е стипендии за творчески престой в Русия, Китай, Япония, Франция и Португалия, както и награди от международни видео и филм фестивали в Русия, Холандия и Австрия.

23.06.2013 от 13:00 ч. до 20:00 ч.

▼ Еднодневна акция в Царската гара на Казичене - до жп гара „Казичене“

Адрес: карта, кв. Казичене, София
С маршрутна линия: N35 (http://marshrutki.com/)
С такси: около 20 лв от центъра на града
С автобус: автобус № 8 и автобус № 14 http://www.sofiatraffic.bg/en/transport/schedules

▷ Артисти:

Калоян Иванов (България) - Подобие на нищо; пърформанс на Централна Ж.П. гара София преди тръгване към гара Казичене в 11:00

Йоана Хер (САЩ) - Инсталация по образец на стена

Радомир Данков (България) - Бeз релси, инсталация с локомотивче

Румен Димитров (България) - Стената, инсталация

Ян Домс © и Олга Дорева - LEF (Холандия/ България) - Царската гара Казичене, пространствена инсталация от стъкло + звуков колаж

▷ Музикален концерт - TBC

Барбекю 

Край!

С многоборойните си партньорства и участници Водна кула арт фест продължава да е най - големият международен фестивал за съвременни изкуства - събитие на независимите артисти и граждани – платформа за обмен на идеи и сътрудничество между различни социални групи, възрасти, националности на място за установяване на универсална принадлежност и отговорност към другите и нас самите, чрез средствата на изкуството.

Фестивалът е инициатива на артисти

Всички събития са с вход свободен

За повече информация и програма

www.watertowerartfest.com


ПАРТНЬОРИ И СПОНСОРИ:

Водна кула арт фест подкрепя кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 
Столична община 

София КАНДИДАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА – 2019 

Организатор:
Сдружение ИМЕ

Институционални партньори:
Национален Фонд „Култура“
Полски културен институт
Наградата „Гауденц Б. Руф” 
Американско посолство
ОП „Стара София“ със Софийски исторически музей 
Програма Европа

Партньори:
Лавеле хостел
Фондация In Search Of
Photopavilion
Coca Cola
Prisma lighting
Pro cinema
„Юролайтърз Плам България АД”
Застрахователен брокер „Балкан”
Квантсервиз
Olive"s
Кристиян-Нейко
Cellnet
Дакс – строителни и интериорни стъкла
Медийни партньори:
Програмата
БНР 
Classic FM
Jazz FM
Zar.bg
Darik radio

*ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ 2013



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031