Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 18:24 - "Метатайната"
Автор: illa Категория: Други   
Прочетен: 997 Коментари: 0 Гласове:
0



 Изследване на невидимото

 

Специално интервю на д-р Мел Гил психотерапевт,  сценарист, режисьор и продуцент, автор на добилата популярност книга „Метатайната”, специалист в областта на развитието на личността, бизнес консултант, за „Книгите – пространство за българските книги”

 

 

 

 

Мел Гил е натурализиран американец първо поколение. Роден в Сингапур,откъдето са родителите му сикхи. Пътува по света за да представи книгата си „Метатайната” и не крие мечтата си да я превърне в световен бестселър.Съвсем по американски. Той е психотерапевт,  сценарист, режисьор и продуцент на популярния филм със същото заглавие. Мел Гил е един от водещите специалисти в областта на развитието на личността, обучил голям брой публични личности, говорители, имиджмейкъри и бизнесмени от цял свят, бизнес консултант, специалист по корпоративни стратегии и съветник на висши служители от 500-те компании, включени в списъка на списание „Форчън”. Кръгът на интересите му е твърде широк, а херметизъм е философията, в чиято дълбочина е навлязъл.Наричат го „гуру на мотивацията” и това звучи крайно предизвикателно, поне за мен.

Програмата на посещението му в София е наситена със срещи, специална пресконференция, мотивационна лекция в залата на „Земята и хората”, адресирана към широка аудитория и множество специални интервюта за различни медии. Едно от които за „Книгите – пространство за българските книги” .

Разговорът ми с него преминава невероятно,  не точно „метафизично” както го определи младежът, взел интервю преди мен, но ме накара да се почувствам по особен начин.След него се усещах , сякаш съм изкачила висок връх и получила свръхдоза кислород. Защото Мел Гил е изключително харизматичен, от него струи енергия, любопитство и любов - едно съчетание на положителни флуиди, което облагородява.

Разговорът ни започва с представяне – шегуваме се,че аз представлявам малко електронно издание, а той - един малък автор и продължава с намислените, а и с предизвиканите от общуването ни въпроси.Питам го:

-          Какво за вас е важно да научат читателите?

-       Никой не е програмирал живота ни така, че да мине без проблеми. За всеки от тях има решение, което може да ни се „яви”, да ни хрумне и не е необходимо непременно да се борим. По-важно е не какво се случва, а как ние реагираме на случващото се.

-       Каква е Вашата вяра, в какви ценности сте  възпитан?

-       Преминах няколко обучения. Родителите ми са Сикхи – те вярват в един Бог. В Америка преминах през Християнството, защото според него за човечеството има много Надежда.След епизода с клиничната ми смърт стигнах до идеи и мисли, които звучаха Будистки.Но не съм Християнин, Сикх, Будист.Нямам религиозна принадлежност. Моята вяра е Любовта. Това е сила с милиарди имена. За мен хората са Братя и Сестри.Независимо дали си сингапурец, българин или китаец – ти си един от нас”

Явно е, че Мел Гил винаги е търсел духовна хармония, преодоляване на различията, любов.

Чудя се дали книгата му е само това, което чета за нея в анонсите – наръчник за самопомощ, или в нея могат да бъдат разгадани и други пластове – по-дълблоко философски. Или пък е обратното -  това е философията, която авторът познава в дълбочина и разкрива пред читателите си на един по-прост и достъпен език. Бързият поглед върху книгата преди срещата са ме замислили за това, но се осмелявам да поискам отговор.  Формулирам въпроса си така:

-       На различни нива книгата Ви може да бъде приета различно.Страхувате ли се (макар да не знам дали това е точно страх), че някой може да я приеме като наръчник с готови отговори и съвети? Какво мислите за това?

Тук Мел Гил възкликва „И как извадихте този въпрос само от разлистване на книгата?”(вече съм признала, че това е най-новата ми книга и истинският прочит ми предстои), а после отговаря:

-         Книгата е комбинация от историята на живота ми, събитията в отвъдното и онова, което научих.

Опасността във всяка книга е, че ще има хора, които ще я приемат като единствена.Тя е само една от стотиците издадени книги, които могат да ви помогнат на да осъзнаете „кашата” вътре  във вас.Но в никакъв случай не е единствена.

Написал съм  петдесет допълнителни мънички книжки по различни диагнози , например за връзките, за взаимоотношенията между родители и деца,затова какво е да си родител на тийнейджър .И как в крайна сметка се случва, че докато си родител на тийнейджър осъзнаваш защо някои животни изяждат малките си. И как да преодолееш това.

Така че, ако трябва да отговоря – ще помогне ли книгата – да със сигурност, но единствена ли е –не, по никакъв начин.”

Замислям се, че повечето хора наистина чакат готови отговори и рецепти: как да преобърнем живота си, като привлечем в него любов, пари и всичко, за което мечтаем; как самите ние да бъдем успешни; какво е нужно, за да се превърнем в магнит за щастие; как да се измъкнем от дълговете си; как да намерим  идеалния партньор; още стотици как, стоящи в анонсите за книгата и за представянията на автора и.А истината е, че  трябва да потърсим отговорите в себе си, че няма една книга или един учител, които да ни научат на всичко.

Следва да потърся отговор на още един религиозно –философски въпрос. „Метатайната” се докосва до принципите на херметизма - древно учение, основано от Хермес Трисмегист,  приемано за тайно, защото истината не е добре да бъде достъпна за всички. То  дава насоки как да се живее по-пълноценно и осъзнато и има седем принципа. Повлиява западноевропейските езотерични традиции по няколко пътя и затова го питам къде намира връзката между него, християнството и суфизма.След объркване в превода и изясняването му, след като наместваме понятията между Древна Гърция и Далечния Изток, Мел Гил започва отговора си с въпрос:

-         Играли ли сте някога на „Змии и стълби”? Това е игра със зарчета- местите фигурката си по напречни на стена стъпала и ако стигнете до началото на стълба се изкачвате бързо нагоре, а ако стигнете до змия се връщате в началото, в изходна позиция. Игрите са репрезентативна извадка на религиите – за някои хора могат да са стълбичките към небето, а за други да са змиите, които ги връщат назад. Да вземем например това захарче (взема едно пакетче от захарницата на масата)         – ако вие вярвате, че то е вашият път към Бог и то , което ви помага –за мен е ОК. Дори вземете, давам ви още едно. Но, вижте (взема две различни захарчета от захарничката и ги противопоставя)ако твърдите ,че едното е по-добро от другото и те се бият за да наложат правотата си – то позволете ми да не се съглася и да се намеся с методите си на психотерапевт.

Разбирам отклонението му към съвременния войнстващ фанатизъм, твърде отдалечен от изначалните постулати за любов и добро, закодирани във всички религии и преминавам към следващия си въпрос.

-       Историите, които разказвате функционират като притчи. Такива ли са?

-       Да! Чудесно! Всъщност притчите трябва да докажат една теза. И моите истории са такива. И защо и аз да не си послужа с притчи?

Питам го за думите, за скритата им сила, за истината и лъжата…Цитирам началото на библията”В началото бе слово” и думите на Тютчев „Изречената дума е лъжа”.

-       Когато се изговарят думите, важно е да знаем кои уши ги слушат.Самите въпроси, не са ли лъжа, и тя отговорът ли е или самият въпрос? А от  там да си отговорим на кого се доверяваме – на слушащия, на говорещия или на божествената мъдрост, освен ако не се научим да разбираме отвъд нашите сетива.

Предизвиквам Мел Гил  с въпроса, дали той като психотерапевт вярва, че в индивидуалното общуване с книгата помага на всеки човек поотделно или вярва, че може да помогне с книгата си н човечеството.

-       Мисля, че сте права. Някои хора могат да си помогнат. Защо да не съм ги накарал да си помогнат!

Завършваме срещата с това колко добре се е справил българският издател, колко красива е станала книгата с това добро качество на хартията и прекрасно оформление. За получения по време на разговора ни смс за издаването на първите 300 000 бройки в китай и че за тази страна това съвсем не е голям тираж. Шегува се „Нали сте виждали снимки на земята от космоса? От Африка през Европа пише „Произведено в Китай”, всичко днес е изработено там, включително и хилядни тиражи на Христи янската Библия”

Подавам му личния си екземпляр от „Метатайната” за автограф. Написва ми : “Live more! Love more! Laugh more!” и ме моли да му обещая, че когато прочета книгата – цялата и задълбочено ще му изпратя новите си въпроси ,породени от нея, а той обещава да се опита да отговори.

Как да завърша разказа си за разговора с Мел Гил? Може би с един цитат от книгата му:

„Истинското благополучие е много по-голямо от процеса на получаване на физически придобивки, въпреки че би могло да включва и тази част от него. Сега говоря за вътрешното богатство, за чувството на любов и състрадание към себе си и към другите, за това да бъдеш в мир и да се чувстваш освободен, да се радваш на живота и да си истински щастлив.”

Илияна Делева




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031